Sortides


 
 
VI Sortida a l'Institut de Paleoecologia Humana 
i Evolució Social (IPHES)
de la URV de Tarragona


A causa de l'excepcionalitat de la pandèmia, per precaució i per la complexitat en atendre aquest tipus de sortida institucional, hem suspès la visita a l'IPHES de la URV per al present curs 2020-2021, que des del Departament de Filosofia solem efectuar anualment.
 
V Sortida a l'Institut de Paleoecologia Humana 
i Evolució Social (IPHES)
de la URV de Tarragona


A novembre de 2019 el Departament de Filosofia ha realitzat novament dues sortides a l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) del Campus de la URV de Tarragona per a alumnes de 1r de Bat, a càrrec de Montse Simón i  J.M. Duch. Ha anat molt bé! Els alumnes han pogut aprendre de primera mà una reconstrucció de com podria haver estat la vida quotidiana dels homínids, a càrrec de Miquel Guardiola. Aquí en teniu algunes imatges:
 
IV Sortida a l'Institut de Paleoecologia Humana 
i Evolució Social (IPHES)
de la URV de Tarragona


Enguany, al primer trimestre del curs 2018-19, tal com soliem fer, no s'ha efectuat la visita a l'IPHES, a causa de la precipitada mort de Lluís Batista, qui amb cordial atenció i amor pel coneixement i la divulgació de l'antropologia biològica sempre ens efectuava les explicacions i la guia per les instal·lacions del Centre. Lamentem la mort del Lluís i volem aquí retre-li un profund reconeixement per la seva infatigable labor i qualitat humana, tant com a professional com a persona. Gràcies Lluís!
 
III Sortida a l'Institut de Paleoecologia Humana 
i Evolució Social (IPHES)
de la URV de Tarragona


Els dies 1 i 5 de desembre de 2017 el Departament de Filosofia ha realitzat sortides a l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) del Campus de la URV de Tarragona per a alumnes de 1r de Bat E i G, amb Montse Simón i Eva Pérez i alumnes de 1r de Bat B, amb J.M. Duch i Joan Canet.

En el marc de la Unitat Didàctica d'Hominització i Filosofia del currículum de Filosofia i ciutadania de 1r de Bat., l'activitat ha constat d'una ponència sobre paleolític, ús del foc, tècnica, llenguatge i símbol, amb imatges i reproduccions i d'una visita a les instal·lacions de conservació, magatzem i restauració del Centre. Tot plegat ha estat conduït i coordinat per Lluís Batista, arqueòleg i museòleg, cap de l'Àrea de Socialització de l'IPHES. 

 
La visita ha estat d'interès per part dels nostres estudiants i el seu aprofitament ha servit tant per a l'aula de Filosofia com, de ben segur, per a futures vocacions.

Les fotografies corresponen a la sortida realitzada amb 1r de batxillerat B del dimarts dia 5 de desembre, en què vam gaudir d'una ponència en anglès de 20 minuts de mà de l'arqueòleg investigador Fabio Silva, qui gaudeix d'una beca postdoctoral Marie Curie EU Grant, a l'IPHES. Els estudiants, en acabar, van preguntar i conversar animadament (i en anglès!) amb el becari.

 

II Sortida a l'Institut de Paleoecologia Humana
 i Evolució Social (IPHES)
de la URV de Tarragona

En la mateixa línia que el curs anterior, els dies 8, 9, 16 de novembre de 2016  hem visitat l'IPHES de la URV amb els grups de 1r de batxillerat B, C i H respectivament. Hi hem après el comportament simbòlic dels homínids, la seves organitzacions socials i creacions artístiques i com hipotèticament interactuaven amb la natura i la realitat; el domini del foc i la tècnica i la discussió oberta sobre la hipòtesi evolucionista. Com sempre, la disposició del personal que treballa a l'IPHES i la coordinació sàvia i amable d'en Lluís Batista, ens ha permès conèixer de primera mà com és el treball dels restauradors i dels organitzadors dels magatzems de restes antropològiques i paleontològiques procedents dels diversos jaciments vigents a Catalunya i, en especial, el d'Atapuerca, a Burgos.
Sortida al Teatre
Les Bacants d'Eurípides
al Camp de Mart de Tarragona

Aquest dimarts 19 d’abril els alumnes de Filosofia de 2n de BAT E han assistit, juntament amb els alumnes de Clàssiques, a la representació de Les Bacants d’Eurípides al Camp de Mart de Tarragona.

L’obra explica la tragèdia de Penteu, rei de Tebes, que prohibeix el culte al déu Dionís. A causa d’aquest fet, les bacants, dones posseïdes pel déu, entre les quals hi ha la pròpia mare del rei, l’ataquen i el trossegen. Així és com es venja Dionís de l’ofensa que li ha fet el rei, creient-se superior als mateixos déus.

Aquesta tragèdia l’hem estudiat en relació al pensament del filòsof alemany Friedrich Nietzsche i la seva obra El naixement de la tragèdia. En aquest llibre el filòsof ens exposa la contraposició entre l’esperit apol·lini (representant de l’ordre, la bellesa i la claredat) i l’esperit dionisíac (representant de la irracionalitat, l’embriaguesa i la follia).

Les Bacants ha estat representada pel grup Noite Bohemia de L’Institut R. Méndez Pidal de A Coruña. L’organització ha anat a càrrec de la Societat Catalana de Teatre Grecollatí. 


 I Sortida a  l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) de la URV de Tarragona


Enguany, per aquest mes de febrer de 2016, el Departament de filosofia efectua tres sortides programades a l'IPHES de la URV amb alumnes de 1r de Batxillerat C-B-F per a estudiar continguts de caràcter curricular relacionats amb la Filosofia i l'Antropologia cultural, humana i social de l'evolucionisme, amb la configuració de les teoríes científiques i les bases i pràctica del mètode hipotètico-deductiu i de resolució i composició, i  amb el funcionament i organització dels estudis i institucions universitaris amb estreta col·laboració amb el personal de l'IPHES de la URV. l'objectiu prioritari és clarificar conceptes filosòfics i estimular l'actitud reflexiva, posar en pràctica la interpretació de teories i despertar futures vocacions. Vegeu una mostra de l'activitat del dia dimarts 09/02/16. Agraïm en especial a Lluís Batista i al personal de l'IPHES que ens va atendre la seva amable acollida i el seu treball. Aquí teniu l'enllaç web per si us interessa conèixer més a fons la seva recerca i projectes: http://www.iphes.cat/http://www.iphes.cat/Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada