Premis, concursos i fòrums

 Premi Sant Jordi 2018 del
Tercer Concurs d’Assaig Filosòfic

Premi Assaig de Filosofia

sobre aforismes de filòsofes Sant Jordi 2018:

  1.  Els alumnes premiats per cada cada categoria han estat:
2Bat - Sergi Planas 
 
1Bat - María Duque

4ESO - Jan Dols

 
AFORISMES DE FILÒSOFES

El nostre temor de pensar un altre punt de vista oculta el temor més profund de ser atrapats per ell...”.
Judith Butler, Vida precària. El poder i la violencia

Hi ha un precepte sota el qual he viscut: prepara't per al pitjor, espera el millor i accepta el que vingui”.
Hannah Arendt

Cal realitzar el possible per aconseguir l'impossible”
Simone Weil

La història del progrés està escrita amb la sang d'homes i dones que s'han atrevit a abraçar una causa impopular, com, per exemple, el dret de l'home negre al seu cos, o el dret de la dona a la seva ànima”.
Emma Goldman

L'art sembla ser l'esforç per desxifrar o perseguir la petjada deixada per una forma perduda d'existència”.
María Zambrano
 
Requereix menys esforç intel·lectual el condemnar que el pensar ”.
Emma Goldman

Si sota aquestes condicions arribés a perdre't, el que em dol no és només la pèrdua, sinó tornar-me inescrutable per a mi. Què sóc, sense tu?”. Quan perdem alguns d'aquests lligams que ens constitueixen, no sabem qui som ni què fer”.
Judith Butler, Vida precària. El poder i la violencia

 “No hi ha pensaments perillosos; el pensament és perillós”.
Hannah Arendt

Prefereixo una llibertat perillosa a una servitud tranquil·la”.
María Zambrano

De manera general res no té valor quan la vida humana no en té”.
Simone Weil


------------------------------------------


 Premi Sant Jordi 2017 del
 Segon Concurs d’Assaig Filosòfic

En el II Concurs d'Assaig Filosòfic de Sant Jordi celebrat en el marc dels actes que per aquesta diada tingueren lloc el divendres 23 d'abril al teatre de l'INS "Antoni de Martí i Franquès", es premiaren els assajos de Melanie Arango, de 2n de batxillerat; Nicola Catanzaro, de 1r de batxillerat i d'Arnau Llop, de 4t d'ESO. Excel·lents reflexions respectives sobre el necessari atreviment i valor que s'ha de tenir per filosofar (X.Rubert de Ventós); les relacions entre el jo i els altres (F.Nietzsche) i si sobre si formar part de la societat o no resulta avantatjós o inconvenient (O.Wilde). Realment uns escrits i reflexions que serien dignes de seguir la tradició del sapere aude kantià! Enhorabona a tothom!
Participació al XI Fòrum TRICS de 2017

Els alumnes Anna Serra Folch i Arnau Dols Férrez de 2n de Batxillerat ha participat amb Treballs de recerca de Filosofia dins l'onzena edició del Fòrum TICS que ha tingut lloc el  d’abril al Complex Educatiu de Tarragona el dijous 30 de març de 2017. Vegeu alguns fragments de les seves exposicions orals:
 
  Anna Serra Folch al Fòrum TRICS 2017
Els refugiats de Síria,
tutelat pel Sr.J.M.Duch Plana 
Treball a cavall entre l'ètica i la sociologia, fa esment de l'actualitat del fenomen dels refugiats a Síria in situ, la realitat de les ONG a Tarragona que s'hi dediquen i la base teòrica del filòsof Zygmunt Bauman mor recentment.

 Arnau Dols Férrez al Fòrum TRICS 2017
La distòpia actual,
tutelat pel Sr.Joan Canet Cabestany 

Aquest treball aprofundeix en la categoria sociològica de la utopia, analitza la diferència entre utopia social, societat distòpica i antitutopia i compara diversos textos filosòfics i literaris sobre societats utòpiques. Finalment, es presenten diversos fets socials actuals que poden caracteritzar la societat actual com a distòpica.  

 


    Premi Sant Jordi 2016 del
 Primer Concurs d’Assaig Filosòfic

Al Departament de Filosofia hem convocat el Primer Concurs d’Assaig Filosòfic de Sant Jordi basat en els textos i aforisme de diversos filòsofs. S’han presentat un total de 16 exemplars escrits per alumnes de 1r i 2n de Batxillerat amb un alt nivell filosòfic.Els guanyadors d’aquesta edició han estat:

A Primer de Batxillerat el primer premi s’ha atorgat a Roger Benaiges (pseudònim: el lockià) de 1rE amb el títol El pensament spinozià, inspirat en un text del Tractat Polític de Spinoza. El segon premi ha estat per a Irene Garrido (pseudònim: Bibiana), també de 1rE, amb el títol Voler-se curar és ja estar mig curat, basat en l’aforisme de Sèneca que podem trobar al Phaedra, 249.

A Segon de Batxillerat el primer premi ha estat per a Georgina Fortuny (pseudònim: Gorgo) de 2nB amb el títol La mort, també inspirat en un aforisme de Sèneca, en aquest cas de les Epístoles 26, 10. El segon premi l’ha guanyat Alba Merino (Pseudònim: On nirem) de 2nG amb l’obra La persona més fàcil d’enganyar és un mateix, aforisme de Bulwer-Lytton.

A tots els alumnes, gràcies per la vostra participació!
Verónica Hidalgo al fòrum TRICS 2016
La conservació de la substància, el pes i el volum en Jean Piaget


L’alumna Verònica Hidalgo de 2n de Batxillerat E ha participat en  la desena edició del Fòrum Trics que ha tingut lloc el 8 d’abril al Complex Educatiu de Tarragona. La Verònica ha realitzat el seu treball de recerca al Departament de Filosofia amb el títol La conservació de la substància, el pes i el volum en Jean Piaget, tutelat pel professor Josep Maria Duch Plana.  
El Fòrum ha estat una oportunitat perquè els alumnes de primer de Batxillerat coneguin el seu treball i els estimuli a realitzar la seva recerca per al proper curs.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada