QUÈ MÉS FEM A FILOSOFIA (Suport a Projectes i Activitats de Centre)

El Departament de Filosofia col·labora i dóna suport als diversos projectes que l'INS "Antoni de Martí i Franquès" desenvolupa en base a les línies del Projecte Educatiu de Centre.
En concret són els següents:

Oratòria, argumentació i lliurepensament
 • Activitat: Participació a Lliga de debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, amb fase local a la URV el 24 i 25 de febrer de 2017, amb el tema "Els animals, tenen drets?" Amb la col·laboració d'Elisabet Pérez i J.M.Duch per a l'argumentari i de Xènia Castelltort amb el seu Curs d'Oratòria. Els alumnes participants de 1r i de 2n de batxillerat han estat Nina Macias, Dolça Alcañiz, Sergi Planas, David Avila, Arnau Pallàs, Eric Cañadas, Adriana Garriga i Enric Pujol. Felicitacions a tothom!

 • Activitat: En el marc del programa de TV3 "Merlí" i en relació amb la Filosofia, el canal català prepara per a la propera temporada de tardor l'anomenat Merlinari, una falca posterior a cada capítol en què estudiants de diversos INS de Catalunya polemitzen sobre temes de Filosofia. Al nostre Institut ens ha tocat els dies 25, 26, 27 d'abril de 2017 debatre sobre "El triomf i el fracàs" de mà dels nostres estudiants de batxillerat: fotografia amb Nina Macias a la biblioteca del Centre.

 • De mà dels estudiants del primer curs de batxillerat de "Filosofia i ciutadania", coordinats per l'alumne Sergi Planas, s'ha preparat un Cafè filosòfic amb un elenc de temes generals de Filosofia per incitar el debat i la participació per part d'estudiants del Centre de totes les edats.

CAFÈ FILOSÒFIC - DIVENDRES 09 DE FEBRER DE 2018 

DE 09.00 A LES 13:00 - TOT UN ÈXIT!
(el moment amb màxim nombre de persones, a les 10:30, 32 participants)

Presentació

Presentem el primer cafè filosòfic a l'Institut, un entorn lliure per preguntar, respondre conver-sar sobre temes de filosofia en què només calen ganes de parlar, de filosofar, de conèixer i de conèixer-se, a un mateix i als altres. La curiositat i el debat sobre qüestions filosòfiques que apareix sovint a les aules de les matèries de Filosofia no sempre es pot satisfer i ampliar per manca de temps. En aquest cafè filosòfic els protagonistes sou vosaltres, amb les vostres preguntes i respostes: el que digueu aquí té la vivacitat del moment, el valor de la bona companyia, la passió per pensar i el gust perla bona conversa: l’experiència de poder posar paraules a les idees i d’intercanviar-les amb els altres de ben segur que us serà agradable.

Objectius

Treballarem les competències de formulació, expressió, precisió, autocrítica i anàlisi de les pròpies idees; també de respecte, interès i curiositat per les idees d’altri; de comunicació i de modulació d'intervencions en un espai públic.

És la realitat, real?

El món en el que visc no és real, és un somni? La realitat és real? (Maria). Cada u tenim la nostra pròpia realitat, la física i la del món dels somnis, de manera que hi ha tantes realitats com situacions, com "vides" vivim i com móns inventem (Sílvia). Tanmateix allò que considerem realitat és quelcom ensenyat per la cultura (Paula).
Plurilingüisme
 • Activitat: Al Departament de Filosofia duem a terme una tasca de sensibilització en llengua original a l'aula de Filosofia en especial per als autors del programa de la matèria d'"Història de la Filosofia" de 2n de batxillerat, en què presentem glossaris, esquemes i fragments de textos en llengua original dels autors Plató, R.Descartes, J.Locke, F.Nietzsche i J.S.Mill.
 • En preparació: A Filosofia ens hem proposat adherir-nos al projecte Grup Experimental plurilingüe (GEP) en les matèries de "Psicologia" al Batxillerat i "Cultura i valors ètics" a l'ESO, en què el Sr.Josep M. Duch i la Sra. Núria Martorell, respectivament, preparen la impartició de part d'aquestes matèries en llengua anglesa.
 

Formació en
Tractament Integrat de Llengües (TIL)
 • Activitat: En el marc de la Formació en Centre, introducció a l'aula de "Filosofia" de 1r de batxillerat dels procediments per confegir definicions de termes i moviments filosòfics que ensenyin a relacionar conceptes i a cercar-ne afinitats i contraposicions.
 
 • En preparació: Introducció a l'aula de 2n de batxillerat dels procediments per elaborar resums i Abstracts en diversos idiomes per a "Història de la Filosofia" i per a la redacció dels Treballs de Recerca de Filosofia i de totes les matèries del Centre.
Memòria històrica
 • Activitat: Participació en l'Acte amb l'escriptora Ruta Sepetys que tingué lloc el divendres 28 de novembre de 2016 al teatre del Centre. El Departament de Filosofia aportà una sèrie de preguntes filosòfiques perquè els estudiants del Centre poguessin interactuar amb l'escriptora. La comunicació que s'originà arran d'aquesta activitat fou molt emotiva. Vegeu-ne més informació:

 •  En preparació: De caràcter interdisciplinar entre Departaments didàctics de l'àmbit de les Ciències socials, el Departament de Geografia i Història ens ha proposat una col·laboració en un document que s'està preparant. Des del Departament de Filosofia voldríem suggerir treballar la memòria històrica del filòsof Walter Benjamin, mort el 1940 a Portbou fugint del nazisme.

Àmbits transversals i interdisciplinars
en relació amb la Filosofia
 •  Activitat: Participació del Sr.Josep M.Duch en la xerrada de dijous 1 de febrer de 2018 a les 13:30 a la sala d'actes de Centre sobre La tolerància, juntament amb estudiants de 2n de Bat, de la URV i del Sr.Director. La xerrada ha estat del tot profitosa perquè entre altres consideracions filosòfiques, s'ha abordat el tema pràctic del respecte a l'altre i de la problemàtica sobre el Bullying al Centre.
 • Activitat: Participació del Sr.Josep M.Duch en la xerrada del primer taller de ràdio per a pares i mares impulsat pel Pla Educatiu d'Entorn de Tarragona i coordinat per l'AMPA de l'INS "Antoni de Martí i Franquès" sobre el tema "Has de controlar el mòbil del teu fill/a?" que tingué lloc a la sala del claustre del Centre el dijous 23 de febrer de 2017 a les 19:00 hores.
 • En preparació: Col·laboració de la matèria "Cultura i valors ètics" a 2n, 3r i 4t d'ESO i de mà de la Sra. Núria Martorell, amb els actes del Festival Psicurt (Festival de Curtmetratges sobre salut mental) de Tarragona, en especial en utilitzar els materials que el M.I.Col·legi de Psicòlegs de Catalunya posa a disposició dels centres d'ensenyament, convidar a representants de la psiquiatria i del Festival a fer alguna xerrada per als estudiants, o bé, si escau, elaborar algun Curt per participar en el Festival:
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada